Party lenzen met carnaval

party lenzen met carnaval

Carnaval is voor velen verkleden, opmaken en feestvieren. Met kleurlenzen of zogenaamde party lenzen wordt de metamorfose compleet gemaakt.

Ze zijn cool om te dragen, je trekt echt wel de aandacht naar je toe. Heel gezond is het niet voor de ogen en de echte oogzorgprofessional zal je het afraden, maar toch ook wel adviezen meegeven. Als je het met beleid doet, kan het wel een keertje.

Partylenzen zijn contactlenzen met een opdruk. Bijvoorbeeld in de vorm van een smiley, een snookerbal of compleet witte lenzen of zwarte lenzen.

Zuurstofdoorlaatbaarheid party lenzen

Bij gewone contactlenzen wordt bijvoorbeeld gekeken naar zuurstofdoorlaatbaarheid, pasvorm en een oppervlak waar geen vuil, vet en eiwit aan blijft zitten.

Gooi al die informatie over contactlenzen maar over boord als je aan party lenzen wilt gaan beginnen. Er is gewoon geen keuze. Je kiest voor een design, niet voor een lens. Heel soms is er nog een keuze in sterkte, maar ga daar maar niet van uit. Je gaat voor het effect en niet voor een gezonde oplossing.

Als regel kun je aannemen dat party lenzen weinig tot geen zuurstof aan het oog afgeven. Hierdoor is er kans op verstikking van het hoornvlies, waardoor je in eerste instantie wazig van gaat zien. Niet getreurd, gebruik je de partylenzen maar af en toe, dan herstelt zich dit wel. Bij langdurig gebruik kan er wel definitieve schade aan het oog optreden.

Vaak worden party contactlenzen gedragen voor een feest. Ook alcohol heeft effect op de ogen. Dit zie je al wel aan mensen die een flinke borrel ophebben: ze hebben rode ogen. Ga je flink doorzakken en draag je contactlenzen, dan is het verstandig om toch maar een bril op te zetten. Dit geldt niet alleen voor party lenzen, maar voor alle contactlenzen.

Verantwoord party lenzen dragen

Wil je een keer party lenzen dragen, doe het dan verantwoord. Hier een lijstje waar jij je minimaal aan moet houden.

 • Zet de party lenzen in met goede vloeistof, die niet over datum is en ook niet langer dan 3 maanden geopend is (fles altijd afsluiten na gebruik!)
 • Reinig je party lenzen met een goede schoonmaakvloeistof en bewaar ze in een bewaarvloeistof. Je kunt eventueel een alles-in-1 contactlensvloeistof gebruiken.
 • Ben je niet van plan de party lenzen regelmatig te gebruiken, ververs dan wekelijks je lenshouder. Zo komt er geen schimmel of bacteriegroei op de lenzen. Als je de lenzen even niet hebt gebruikt, reinig ze goed voordat je ze inzet.
 • De lenzen langer dan een week niet gebruikt en de vloeistof niet tussentijds vervangen: gooi ze weg. Risico op infectie door een schimmel of bacterie is groot geworden.
 • Party lenzen niet uitwisselen met anderen. Ook niet als je tussendoor de lenzen hebt gereinigd.
 • Slaap niet met de contactlenzen in.
 • Zijn door het feesten je ogen al rood doorlopen? Vergeet de lenzen maar, je hebt al effect genoeg in je ogen. Geef ze tijd om te herstellen.
 • Draag niet dagelijks de party lenzen, de redenen zijn hier eerder al genoemd.

Ons advies is om tijdig te bedenken of je party lenzen bij je outfit wil hebben en overleg dan met je oogzorgspecialist. Deze kan jou helpen om een mooie lens uit te zoeken. Wellicht iets duurder, maar voor de prijs van een paar drankjes wil je toch niet de gezondheid van jouw ogen op het spel zetten?

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

   Geef als eerste een reactie

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.