GLI – Gecombineerde Leefstijl Interventie #1

GLI - Gecombineerde Leefstijl Interventie - Blog - Anton Hofstede

“GLI, zou dat wat voor ons kunnen zijn?” Ik kijk mijn vriendin vragend aan. Het betreft hier dus Gecombineerde Leefstijl Interventie. Bij mij brandde er nog steeds geen lampje, behalve dat het iets met afvallen te maken heeft. We praten er even over en laten het dan rusten.

Een paar dagen gaan voorbij en het blijft toch door mijn hoofd spoken en ga op onderzoek uit. Ik zit met vragen, veel vragen.

Mijn eerste vragen over GLI

Wat is GLI?

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is bedoeld om mensen een gezonde leefstijl aan te leren doormiddel van gedragsverandering. Men besteedt aandacht aan voeding, eetgewoontes en beweging.

Hoe lang duurt GLI?

Het gehele begeleide proces van Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) duurt 2 jaar. In die 2 jaar krijg je alle handvaten aangereikt om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Je stapt in het traject en eigenlijk kun je er niet meer mee stoppen.

Voor wie is GLI?

GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) is bedoeld voor mensen die weer vat willen krijgen op hun leven en een gezonde leefstijl willen aanleren. Omdat het vanuit de zorgverzekering wordt vergoed, gelden er wel een paar eigen:
– Je hebt een BMI vanaf 25, met daarbij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en/of een verhoogd risico op diabetes 2
– Je hebt een BMI vanaf 30

Wat kost GLI?

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) hoeft je helemaal niets te kosten als je aan de voorwaarden voldoet en als de begeleider is opgenomen bij het Loket Gezond Leven van de Overheid. Het kost je ook geen eigen risico!

Is er een verwijzing nodig voor GLI?

Om deel te nemen aan de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is een verwijzing van de huisarts nodig.

Wie geeft de GLI?

De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) kan worden gegeven door leefstijlcoaches, diëtisten, fysio- en/of oefentherapeuten. Zij dienen wel opgenomen te zijn bij het Loket Gezond Leven van de Overheid.

Is GLI een vorm van diëten?

Je mag de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) niet vergelijken met een dieet! Bij diëten is alles gericht op gewichtsverlies en niet op het veranderen van een leefstijl. Bij diëten zie dan ook vaak een jojo-effect, omdat na verloop van tijd iemand toch weer in een oud patroon valt. In dit traject wordt juist gewerkt aan het veranderen van gedrag, waardoor je gezonder gaat leven en daardoor gewicht gaat verliezen. Doordat je 2 jaar wordt begeleid, kun je het ook de rest van je leven volhouden.

En nu?

Mijn vragen waren beantwoord. Ik had al een afspraak staan met de Praktijk Ondersteuner van de huisarts (POH) en heb aan haar gevraagd wat zij van GLI vond; gelukkig positief!

Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een GLI-coach. Meer hierover in de volgende blog!

Photo by S Migaj on Unsplash

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.